Deze week is de zevende editie van ‘de week van het werkgeluk’. Fijn en ook wel een beetje sneu dat er aandacht voor nodig is. Toch?
We zijn ooit –collectief, een bepaalde weg ingeslagen en we blijven er op doorgaan terwijl de nadelen steeds duidelijker worden.
De lat ligt steeds hoger, we moeten en willen steeds meer, het moet sneller, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
De nadelen daarvan worden steeds zichtbaarder. Economische groei ten koste van het milieu, de vervuiling van de Aarde. De toenemende werkdruk en stress in organisaties en het leven van mensen. De los vaste contracten en daarmee financiële stress. De belangen van aandeelhouders die voor gaan op medewerkersbelangen.
27% van de Nederlanders heeft één of meerdere slechte werkdagen per week volgens ‘de week van het werkgeluk’. TNO stelt dat stress op het werk beroepsziekte nummer 1 is. Wat cijfers uit de laatste factcheck.
Factcheck van TNO
41% van de medewerkers ervaart een lage autonomie
34% ervaart hoge taakeisen
21% heeft te maken met ongewenst gedrag in het werk
16% = 1,2 miljoen werknemers heeft last van burn-out klachten
34% noemt werkdruk of werkstress als reden van verzuim
Dat zijn cijfers waar je niet gelukkig van wordt.
Succesvolle bedrijven van de toekomst
En toch stelt Alex Kjerulf dat de succesvolle bedrijven van de toekomst, bedrijven zijn die het geluk van hun medewerkers als belangrijkste doelstelling hebben. Eerst gelukkige medewerkers, vervolgens gelukkige klanten en tot slot gelukkige aandeelhouders.
Terwijl nu, voor de meeste bedrijven de volgorde is; gelukkige aandeelhouders, dan gelukkige klanten en misschien gelukkige medewerkers.
Met de nieuwe volgorde van doelstellingen staat het geluk van de medewerker voorop, als een basisvoorwaarden voor een succesvol bedrijf. En ja je kunt het merken of mensen blij zijn in hun werk, of niet. Het geeft net dat beetje extra waardoor je je als klant gezien voelt.
Alex Kjerulf stelt dat iedereen gelukkig kan zijn op zijn of haar werk. Wat is daar voor nodig?
Wat er nodig is voor werkgeluk
Resultaten
• Je bent goed in wat je doet. Of dat nu schoonmaken, high tech werk, de zorg of wat dan ook is.
• Je ziet dat wat jij doet als zinvol/ betekenisvol voor een ander. Het kan zijn dat wat je doet een schakel in een hele lange keten is maar zonder jouw schakel kan een ander niet verder.
Relaties
• Om gelukkig te zijn op het werk heb je het gevoel nodig dat je er bij hoort. Dat je jezelf kunt zijn met ‘al’ je eigenaardigheden. Dat je gezien wordt. Door collega’s en je manager.
• Dat collega’s en manager je dit ook laten weten en voelen door positieve feedback. En dat kan heel simpel met een welgemeend compliment of dank je wel.
Als je nu niet werkt bij een toekomstbestendig bedrijf/ organisatie?
Super als je bij zo’n toekomstbestendig bedrijf of organisatie werkt. Maar wat als dit op jouw werk ontbreekt? Wat doe je dan? Wie is er verantwoordelijk voor jouw werkgeluk?
Wordt vervolgd.
Laat een reactie achter