“Boos? Nee, ik ben niet vaak boos. En als ik boos ben dan laat ik het niet toe want dan ben ik bang voor wat er gebeurt. Want dan ontplof ik en maak dingen stuk. Dan raak ik de controle kwijt en weet ik niet wat er gebeurt…”
Dus onderdrukken we onze boosheid.
We onderdrukken het
De lieve vrede bewaren vinden ‘we’ vaak belangrijk. Rust in het gezin, op het werk en in de vriendenkring is ons wat waard. We slikken liever een keer vaker dan dat we uitspreken wat ons niet lekker zit, met het risico op een conflict. En dus onderdrukken we onze boosheid.
Bang voor boosheid
Want als we onze boosheid laten zien dan is de kans op afwijzing groot. Als jong meisje kregen we de boodschap ‘nu niet moeilijk doen want dat is niet gezellig’. Of je was een kattenkop (en dat was geen compliment)
Of later een stevige eigen mening hebbend, als bitch gezien worden, of op je werk direct of indirect feedback krijgen of je wat minder aanwezig wilt zijn.
Boosheid is energie
Boosheid is energie; explosief en expressief. Juist bij onderdrukte boosheid is het de bekende druppel die leidt tot een vulkaan uitbarsting.
En op dat moment is alle controle zoek, wordt niets en niemand ontzien en ontstaat er alleen maar schade. Hoewel…. Lavagrond is ook zeer vruchtbare grond… Oké het afkoelen neemt wel enige tijd 😉
Waarom worden we boos?
Volgens Christiane Northrup zijn de oorzaken van woede bij vrouwen vaak gelegen in:
- Niet kunnen rekenen op beloften of afspraken
- Het verlies van macht, status en respect
- Belediging of kleinering
- Bedreiging met lichamelijke of emotionele pijn
- Uitstel of afstel van een belangrijke of aangename gebeurtenis omwille van het gemak van de ander
- Iets niet krijgen terwijl we vinden dat het ons toekomt.
Gezondheidsklachten
Je boosheid uiten is goed voor je gezondheid. Onderdrukte woede kan tot tal van gezondheidsklachten leiden. Boosheid is als je het neutraal bekijkt “energie”. En die energie kun je ook constructief gebruiken. Houd daarbij wel het volgende in gedachten;
- Tel tot 10 Wacht even zodat ook je verstandige ik mee doet.
- Vraag je af waarom je zo boos bent. Is het deze situatie, deze persoon of speelt er oud zeer, een trigger uit het verleden?
- Wat wil je bereiken? Wil je verder met die ander? Wil je breken of iets oplossen? Moet je simpelweg al die opgekropte emotie kwijt?
- Uit je boosheid op een wijze die bij jou past of naar je beste vermogen.
Een mooi voorbeeld hiervan vertelde een vrouw mij over toen ze ooit zo ontzettend kwaad was geweest op een mannelijke collega manager. Die kwaadheid moest eruit maar ze stond voor zichzelf niet in… Ze vond de volgende oplossing. Op een dag- het huis voor zichzelf alleen, heeft ze een groot schilderdoek neergezet en een boek wat ze van die collega te leen had heeft ze bladzijde voor bladzijde eruit gescheurd en op dat doek geplakt. “En boeken, ja boeken zijn eigenlijk ‘heilig’ voor mij maar ik was zo kwaad.” En daarna ben ik met rode verf er over heen gegaan, met grote kwasten en bewegingen. Ik had de volgende dag last van mijn schouders”. En dat schilderij- iedere keer als ik er weer naar kijk word ik er blij van….
Heb jij een eigen voorbeeld van op een constructieve wijze boosheid uiten? Delen= fijn.
Laat een reactie achter