Gelukkig komen er steeds meer andere geluiden met betrekking tot (de impact van) Corona. Er komen steeds meer meningen, invalshoeken en daarmee discussie.
Alleen het nadeel van een discussie is dat het vaak gaat om gelijk krijgen. De een wint ten koste van de ander.
Wat we nodig hebben is een dialoog. En dat is veel uitdagender vooral ook omdat we het niet gewend zijn.
Wat is een dialoog?
In een dialoog gaat het om het uitwisselen van gedachten om tot nieuwe inzichten te komen; het bekende 1+1=3. Het is denken vanuit en, en, en in plaats van of, of, of.
Het gaat er dus uitdrukkelijk niet om, om het met elkaar eens te zijn of te worden. Je bent bereid voorbij je eigen gelijk te gaan en op zoek naar een constructieve manier/ oplossing die iedereen ten goede komt
De mening van de een is niet meer waard dan die van de ander. We zitten allemaal in een andere boot zoals ik eerder schreef. En juist de diverse invalshoeken maakt een dialoog uitdagend én levert betere oplossingen.
Voorwaarden
Alle betrokken nemen de verantwoordelijkheid voor het proces om er samen uit te komen. Een bedrijf, een team, je gezin, de samenleving en jijzelf kan alleen gezond zijn en blijven als er oog is voor het geheel wat meer is dan de som der delen.
Je hebt daarmee oog voor de relaties en de communicatie tussen de verschillende delen.
Gebruik naast de ratio, waarnemen, voelen en intuïtie: luister naar wat er niet gezegd wordt, voel wat er bij de ander leeft.
In een dialoog krijgt iedereen de ruimte om in te brengen zodat er een door iedereen gedragen oplossing kan komen.
Een dialoog is een proces waar tijd voor nodig is. Je kunt het niet even snel, snel doen.
Het risico van een discussie
In een discussie heb je vaak de winnaar(s) en de verliezer(s). Je vertrekt vanuit je eigen belang. Op basis van macht- als overheid of leidinggevende, omdat je betere vaardigheden hebt- beter gebekt bent, meer (sociaal) kapitaal hebt voor beïnvloeding kan een discussie gewonnen worden.
Echter verliezers vergeten niet. Vroeg of laat wordt de rekening vereffend en er is een grote kans op sabotage omdat het draagvlak ontbreekt.
De dialoog praktisch
- Spreek af dat je geen discussie wilt en oprecht een dialoog wilt voeren.
- Stel je open voor de ervaringen, gedachten en gevoelens van anderen.
- Schort je mening, je oordeel op.
- Probeer de ander te begrijpen- zonder dat je het eens bent.
- Hoor de ander echt, waardeer de ander voor z’n inbreng en (onder)zoek de betekenis van ieders inbreng.
- Een procesbegeleider is zeker in het begin handig.
- Neem de tijd voor ieders inbreng en neem de tijd om iets nieuws te laten ontstaan. Welk beeld ontstaat er? Wat hoor je aan overeenkomsten? Welke chocolade kun je er van maken?
- Als iedereen zich gehoord voelt ontstaat er draagvlak voor de – van te voren niet te bedenken- oplossingsrichting.
Juist in tijden van een transitie met de bijbehorende chaos kun je door middel van een dialoog verder komen. Stap voor stap, samen.
Waar kun jij wel wat meer dialoog gebruiken?
Laat een reactie achter