In deze tijd van verdeeldheid is er veel om je boos over te maken of verdrietig om te zijn. Of het vervelende gevoel van machteloos zijn te ervaren.
We zien beelden op tv, we ervaren situaties thuis, op straat en dit roept emoties bij ons op. Emoties die er mogen zijn.
Als je zo’n emotie er gewoon laat zijn dan gaat die emotie ook vanzelf weer weg. Dit kun je heel mooi bij jonge kinderen zien. Ze kunnen intens verdrietig zijn en even later kunnen ze weer de grootste lol in hun spel hebben.
Uit onderzoek blijkt dat een emotie als een chemische reactie in je lichaam (je bloed) af te lezen is en na 90 (!) seconden al weer uit je bloed is verdwenen.
Alleen zo voelen we dat niet.
Als ik verdriet heb door het verlies van een geliefde, een baan of vrijheid dan heb ik dat verdriet voor een hele lange tijd.
Als ik boos ben over machtsmisbruik, het niet nakomen van afspraken dan kan ik steeds opnieuw boos worden.
Want iedere keer dat ik er aan denk voel ik opnieuw – 90 seconden- die emotie die dan vanzelf weer verdwijnt.
Ongewenste emoties die blijven of steeds terugkomen
Heftige emoties verdwijnen niet zomaar. Als ik verdriet heb dan kan dat maanden zo niet jaren duren. Als mij onrecht is aangedaan dan word ik steeds opnieuw boos.
Dan is er wat anders aan de hand heb ik door ervaring moeten leren. Wat er dan gebeurd is dat we een opvatting, een mening over de situatie hebben.
We scheppen als het ware een verhaal wat een eigen leven gaat leiden. Dit ‘verhaal’ is natuurlijk niet iets wat je bewust gaat verzinnen. Dit gaat meestal onbewust. En kenmerkend voor onbewust is dat je het dus niet weet.
Ons denken gaat heel snel en vaak langs oude, uitgesleten patronen. Een nieuw verlies kan dus raken aan ervaringen uit je verleden en triggered een ‘verhaal’.
Deze gedachtes, dit verhaal nemen we voor waar aan en dus dan voelen we ons ook (bijvoorbeeld) verdrietig. Het verhaal voedt ons verdriet.
Dat is een natuurlijk proces, wat zijn eigen tijd nodig heeft en voorbij gaat. Daar waar emoties negatief zijn en een natuurlijk proces wordt geblokkeerd (of je wilt het versnellen) dan is het tijd voor actie.
Als je je anders wilt voelen
Actie die begint met het onderzoeken wat je nu eigenlijk allemaal denkt over hetgeen er is gebeurd of wat er aan de hand is.
Anders denken levert een andere emotie op. Daarmee verandert er niets aan het gegeven maar wel aan de betekenis die je het geeft.
Wij mensen zijn van nature fantastische verhalenvertellers en kunnen zowel onszelf als de ander voor de gek houden.
Het gaat om een echt, authentiek verhaal wat klopt met je hart, met je ziel. Als je van hieruit betekenis kunt geven aan wat je overkomt dan ben je geen slachtoffer maar een ervaringsdeskundige.
Door anders denken, nieuwe gedachten, een nieuw verhaal hervind je innerlijk rust.
Laat een reactie achter