‘Geven & ontvangen’ zijn twee kanten van dezelfde medaille. Dus ‘moet’ je zowel het één als het ander kunnen. Als je niet(s) geeft of niet kunt ontvangen dan blokkeer je de stroom van het leven.
Geven
Iets geven kan een bloem zijn, een compliment, je tijd en aandacht of een cadeau bijvoorbeeld met de feestdagen. Het kan aan een bekende of een onbekende zijn, groot of klein, duur gekocht of met veel liefde en aandacht gemaakt.
Ontvangen
Ontvangen is jezelf open stellen om te ontvangen; groot of klein, van een bekende of een onbekende. Ontvangen van de nieuwe dag, de zon die schijnt of de mazzel dat je net voor de bui binnen bent. Het compliment wat je kreeg, het salaris wat gestort werd, de koffie die voor je werd gehaald, het cadeau dat je kreeg.
Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken
De bekende uitdrukking “je mag een gegeven paard niet in de bek kijken” betekent dat je niet te kritisch mag zijn over het cadeau wat je hebt gekregen. Vroeger op de paardenmarkt keken ze in de bek van een paard om meer te weten te komen over leeftijd en gezondheid van het paard voordat er een bod gedaan werd.
Vertaald naar het heden; het gaat om het gebaar en niet om de kwaliteit of waarde van het cadeau.
Juist geven en nemen.
Moet je alles dan maar aannemen? Wel of niet van kwaliteit, wel of niet om gevraagd? Willem Minkels is daar heel helder over en spreekt over een dynamische balans tussen geven en nemen die functioneert als je 3 regels in acht neemt.
Vragen die alle drie met ‘ja’ beantwoord moeten worden wil er een juiste, dynamische balans blijven tussen jou en de ander(en).
- heb ik energie om te geven of ontvangen- wil ik, kan ik geven of ontvangen een cadeau, een opmerking, een verhaal?
- Wil ik geven of ontvangen? Je hoeft dus een cadeau niet aan te nemen. Of dat nu een cadeau in een papiertje is of ongevraagde feedback of een mening.
- Wil de ander geven of nemen? Het is dus belangrijk om eerst te checken of iemand iets van jou wil ontvangen of dat nu een kadootje, mening of feedback is.
Het is even wennen om zo te kijken naar geven en ontvangen van niet alleen tastbare maar ook de niet tastbare ‘kadoos’.
Maar als iemand aangeeft niet te willen (of kunnen) ontvangen wat jij wilt geven- doe het niet. Respecteer de ander en de teleurstelling of frustratie is iets wat je zelf mag verwerken.
Merk je dat jezelf opgelucht bent als iemand nee zegt op jouw aanbod om te helpen, dan kun je je afvragen of er een ‘ja’ was op het eerste punt. Hoe vaak voelen we ons verplicht iets te geven terwijl we de energie niet hebben?
Juist geven en ontvangen; vraagt aandacht maar is zeer de moeite waard in je relaties met jezelf en anderen.
Geef een antwoord