Afgelopen week was de jaarlijkse week van de overgang. Ik weet niet of je er iets van mee hebt gekregen? Over de overgang is zoveel te vertellen dat je eigenlijk aan een week niet genoeg hebt. Gelukkig komt het steeds meer op de agenda maar dan vaak alléén de fysieke klachten.
Terwijl de overgang juist ook emotionele impact kan hebben. Bij onderstaande signalen zou er een lichtje moeten gaan branden.
- Een voorliefde voor sarcastische of ironische humor.
- Frequent zuchten.
- Sloom, futloos zijn
- Over beleefd zijn, een standaard glimlach op je gezicht, ook al voel je je niet echt blij.
- Regelmatig enge of nare dromen hebben.
- Verveling,
- Verlies van interesse in dingen waar je meestal enthousiast over bent.
- Gebalde kaken of tanden knarsen- vooral tijdens het slapen.
- Een tic, bijvoorbeeld in je gezicht of onbewuste, krampachtige bewegingen.
- Chronisch stijve of pijnlijke nek of zere schouder spieren.
- Slecht slapen en/of niet uitgerust wakker worden.
- Of juist heel veel slapen
- Overmatig geprikkeld reageren op kleinigheden.
- Depressiviteit of een beetje down voor langere tijd
Dit lijstje is van Christiane Northrup: integraal arts en auteur gericht op gezondheid van vrouwen. Volgens haar kunnen de hormonale verandering van de overgang als trigger werken waardoor opgeslagen woede vrijkomt.
Woede kan zich op verschillende manieren uiten. Groots met slaande deuren maar ook in het klein als irritatie, mopperen, onrustig of jaloers zijn. Langdurige genegeerde woede kan letterlijk ziekmakend zijn. Denk aan een hoge bloeddruk of cholesterol, ook kun je denken aan een maagzweer.
We zijn er vaak goed in.
De lieve vrede bewaren vinden ‘we’ vaak belangrijk. Rust in het gezin, op het werk en in de vriendenkring is ons wat waard. We slikken liever een keer vaker dan dat we het uitspreken met het risico op een conflict.
En eigenlijk is dat iets wat we als klein meisje vaak al geleerd hebben. ‘Nu niet zeuren, want dat is niet gezellig’ , ‘wees nu maar de verstandigste’ en daarmee impliciet de boodschap: laat het belang van de ander zwaarder wegen.
Of later in je werk een stevige eigen mening hebbend, als bitch gezien worden, of direct of indirect feedback krijgen of je wat minder aanwezig wilt zijn. Veel vrouwen leren hun boosheid – die er wel is, te onderdrukken.
Risico
Best kans dat je er heel goed in geworden bent. Want je wordt er natuurlijk voor beloond als ‘lief meisje’, ‘gezellige meid’ of sociale vrouw die altijd klaar staat. En toch…. Die boosheid verdwijnt ergens in je lijf, terwijl je het niet eens door hebt.
Onderdrukte boosheid kost je levensenergie en dat is natuurlijk heel erg jammer én kan leiden tot serieuze lichamelijke of psychische klachten.
Wat kun je doen?
Die signalen vragen van je dat je er mee aan de slag gaat. Soms zijn het zaken uit je verleden die aandacht ‘eisen’ en gezien en verwerkt willen (‘moeten’) worden.
Soms heeft het te maken met ‘hier en nu’. Het is bijvoorbeeld nodig om je grenzen aan te geven, duidelijker dan dat je nu doet. Of het is nodig dat je jouw stem laat horen.
Gerechtvaardigde boosheid uiten en gebruiken als katalysator van positieve veranderingen en persoonlijke groei werkt bevrijdend.
Volgens Christiane Northrup zijn de oorzaken van woede bij vrouwen vaak gelegen in:
- Niet kunnen rekenen op beloften of afspraken
- Het verlies van macht, status en respect
- Belediging of kleinering
- Bedreiging met lichamelijke of emotionele pijn
- Uitstel of afstel van een belangrijke of aangename gebeurtenis omwille van het gemak van de ander
- Iets niet krijgen terwijl we vinden dat het ons toekomt.
Herkenbaar voor jou?

Mijn boek ‘De vitale vrouw, het leven begint na je 40ste pas echt’ is als e-book nog steeds te koop bij o.a. Bol. Voor de papieren versie zul je even moeten zoeken.
Laat een reactie achter