Ik kreeg vragen over wat hartcoherentie nu precies is en heb een vriendin en collega Elly van de Laan gevraagd om er meer over te vertellen. Zij werkt als adem & hartcoherentiecoach.
Ik pluk vrijelijk (met haar toestemming natuurlijk) uit een blog wat ze er over geschreven heeft.
Wat is hartcoherentie?
Coherentie is de samenhang tussen twee of meer afzonderlijke systemen. Hoe groter de samenhang des te groter of hoger is de coherentie.
In jouw lichaam zijn verschillende systemen werkzaam: jouw hartslag, ademhaling, bloeddruk, hormoonsysteem, spijsvertering en ga zo maar door. Als die verschillende systemen beïnvloeden elkaar en werken met elkaar samen.
Je kan het vergelijken met een heel groot orkest waarin ieder systeem een groep instrumenten vertegenwoordigt. Je hormoonsysteem zijn bijvoorbeeld de violen, je spijsvertering alle slaginstrumenten en je bloeddruk is de bas.
In dit orkest zijn jouw ademhaling en jouw hartritmevariatie de dirigent met jouw brein als baton (het stokje dat de dirigent gebruikt om de verschillende muzikanten of instrumentgroepen aanwijzingen geeft).
Wanneer je snel en oppervlakkig ademt en een chaotische hartritmevariatie hebt, zorgt dat ervoor dat jouw brein een chaotisch signaal ontvangt. Met dat signaal stuurt hij het orkest aan.
De orkestleden spelen uit de maat en kunnen op niet goed samenwerken. Dit resulteert in een chaotisch muziekstuk. (Wat jouw hartritmevariatie is leg ik later uit)
Op het moment dat je hartcoherentietechnieken toepast, adem je langzamer en dieper in dan je gewend bent en maak je gebruik van fijne en positieve herinneringen. Deze herinneringen versterk je met je gevoelens. Hierdoor verandert je chaotische hartritmevariatie naar een meer coherente hartritmevariatie.
De signalen die de dirigent nu geeft, zijn voor jouw brein (de baton) helder en duidelijk. De orkestleden kunnen weer samenwerken en met elkaar spelen ze de prachtigste muziekstukken.
Het verschil tussen hartritmevariatie (HRV) en je gemiddelde hartslag
Jouw hart klopt niet in een vast ritme. De afstand tussen de verschillende hartslagen varieert. Dit is jouw Hartritmevariatie (HRV) . Dat is dus iets anders dan je gemiddelde hartslag. Je gemiddelde hartslag is, zoals de naam al zegt, het gemiddelde aantal keer dat jouw hart per minuut slaat.
Stel jij hebt een gemiddelde hartslag van 60 slagen per minuut dan klopt jouw hart niet in het ritme van 1 hartslag per seconde. De afstand tussen de hartslagen varieert. Dat is gezond. Zo kan jouw hart snel inspelen op wat jouw lichaam nodig heeft. Je kunt daardoor van rust heel snel in actie komen en je valt niet dood neer als je een keer schrikt.
De afstand tussen de hartslagen is dus veranderlijk; jouw hart klopt de ene keer een beetje sneller en dan weer een fractie van seconde langzamer. Jouw hartslag reageert op jouw omgeving, op jouw emoties en gevoelens, op je gedrag en je fysieke gesteldheid.
Het reageert eigenlijk op alles wat er in je externe en interne (lichaam en brein) omgeving gebeurt. Vooral stress heeft een negatieve invloed.
Op haar site kun je er nog veel meer over lezen je vindt er ook een gratis cursus stress verlagen. Via de homepagina vind je nog meer gratis kadootjes.
Samengevat
Hoe coherenter je bent des te beter functioneer je op alle niveaus. En dat is belangrijk om aan te voelen, het tussen de regels door horen, het doorzien van… wat er in je omgeving én in jezelf speelt. Of het matcht ja dan nee. Of het klopt voor jou.
Laat een reactie achter