Present Transformatie Academie

  • Home
  • Organisaties
  • Open inschrijving
    • Beren en Leeuwen temmen.
    • Tzolkin workshop
    • Bomen over balans: een goed gesprek in onrustige en uitdagende tijden
    • Veranderen kun je leren
  • Spreken
  • Marieke
  • Blogs
  • Contact
Je bent nooit te oud om te leren.

Je bent nooit te oud om te leren.

19 november 2019 door Marieke Gels 2 Reacties

 

Te oud om te leren? Je zou het haast denken als ik mensen hoor zeggen; ‘ik ben nu eenmaal zo’, ‘je kunt een oude aap geen kunstjes meer leren’ of dat was in mijn tijd niet zo’ (is dit niet jouw tijd dan?)

Ben je ooit te oud om te leren?

We leren doordat er nieuwe verbindingen in onze hersenen worden gelegd. In onze hersenen draaien tal van programma’s waardoor we doen wat we doen. En onze hersenen kunnen steeds weer nieuwe programma’s (nieuwe verbindingen) maken. Dat wordt de plasticiteit van de hersenen genoemd; het veranderen van je hersenen.

Het verschil tussen een baby en senior

Uit recente onderzoeken naar hoe onze hersenen werken blijkt dat de plasticiteit van de hersenen wel iets afneemt naarmate we opgroeien en ouder worden.

Tot onze dood behouden onze hersenen hun plasticiteit en kunnen we dus blijven leren. En blijven leren- leren in de breedste zin van het woord, is goed voor onze hersenen.

De plasticiteit van de hersenen; de mogelijkheid om nieuwe verbindingen aan te leggen is bij baby’s optimaal.

Een baby kan waar hij/zij ook terecht komt alles leren. Russisch of Nederlands, slapen in een wiegje of op de grond, opgroeien in een hutje of villa.

Blijven leren voor de gezondheid van je hersenen

Het wordt steeds duidelijker uit tal van onderzoek dat het goed is voor de gezondheid van de hersenen om te blijven leren. Dus je bent nooit te oud om te leren cello spelen, beeldhouwen, lezen, een vreemde taal, yoga enzovoort.

Maar leren is net zo goed een nieuwe route naar je bestemming zoeken, reizen met de trein in plaats van met de auto of een nieuwe fysieke activiteit.

Zes stappen om succesvol te leren

Sarah McKay(PhD neuro sience) onderscheidt 6 stappen voor succesvol leren die ze samenvat in REFIRE.

Reason

Zorg dat je helder hebt wat het project is wat je oppakt,  of wat je doel is wat je wilt behalen. Weet ook waarom je het gaat doen. Wat is de reden om dit te leren. Met heldere doelen en een duidelijk waarom motiveer je jezelf gedurende het leerproces–  juist ook als het tegenzit of tegenvalt….

 

Engage, verbind je er mee

Natuurlijk ga je oefenen. Maar meer dan dat; ga er  mee bezig zijn, en dat kan op vele manieren. Zoek iets of iemand die je kan helpen hoe je het gestelde doel kunt behalen. Ga kijken hoe anderen het doen of gedaan hebben. Misschien is er een cursus, een club, een boek, zijn er filmpjes op internet te vinden die je meer informatie geven over  hetgeen je wilt leren.

 

Feel, voelen

De beste gemoedstoestand om te leren is het punt tussen enerzijds stress/angst en anderzijds hyperdepieper / te opgewonden zijn. Het is een kalme, alerte staat, deze ‘sweet spot’ doet je de tijd vergeten zozeer ga je op in het leren van een nieuwe vaardigheid. Deze staat wordt ook wel ‘flow’ genoemd.

 

Imagine, stel het je voor

Visualiseren, het jezelf voorstellen hoe je na oefening, na studie, na er mee bezig geweest te zijn het resultaat behaald. Hoe meer zintuigen je erbij betrekt, des te krachtiger deze stap voor je werkt.

Topsporters oefenen in gedachten hun perfecte race. Zo blijkt dat mensen met een arm of been in het gips die hun sport/ hobby niet kunnen doen en in gedachten blijven oefenen, letterlijk uit het gips komen met minder spierkracht verlies dan anderen.

 

Repeat,  herhalen

Stap 5 is vaak een lastige stap; constant herhalen van de 4 stappen hiervoor. Het vraagt volhouden, het blijven doen ook als de nieuwigheid er af is of als andere zaken er voor moeten wijken. Het is jezelf en je doelen serieus nemen en  soms ‘nee’ moeten zeggen op vragen van anderen.

 

Extent, uitbreiden

Groeien/ ontwikkelen/ leren zit per definitie net buiten je comfortzone. Dus  blijf de lat verleggen, blijf ‘oefenen’ terwijl je onbewust bekwaam wordt op hetgeen je jezelf ten doel hebt gesteld. Er is altijd een volgende stap…

 

En herhaal…

Mocht je het voldoende vinden, richt je aandacht dan op iets anders dat je zou willen leren en begin weer bij stap 1. Stel een nieuw doel, bedenk een nieuw project en wees helder in waarom je dit wilt. Enzovoort, enzovoort.

 

We zijn nooit te oud om te leren!

 

Dit artikel is een bewerking van een artikel wat oktober 2017 op VitaleVrouwen.com verschenen is.

 

 

Categorie: Blogs

Reacties

  1. Josien Sneek/Ervaren Ambtenaren zegt

    19 november 2019 om 17:33

    Mooie aanmoediging, Marieke! Zeker weten, je bent nooit te oud om te leren!

    Beantwoorden
    • Marieke Gels zegt

      19 november 2019 om 19:42

      Dank je wel, Josien.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2023 · Present Transformatie Academie · Algemene Voorwaarden · Privacyverklaring