Loslaten; het is zo gemakkelijk gezegd en zo moeilijk gedaan. “Ja ik moet het loslaten dat ik dat excuus nog ga krijgen”, ja ik moet het loslaten dat ik nog steeds wacht op die ander, ja ik moet…. [vul maar in] loslaten.
Want hoe doe je dat dan; loslaten?
Als het nog iedere dag in je gedachten zit, als je er steeds weer pijn of verdriet of ergernis en boosheid van hebt? Een hele mooie zin die ik ergens tegenkwam, biedt handvatten.
Loslaten is een andere manier van vasthouden”.
“Loslaten is een andere manier van vasthouden” kun je zowel letterlijk als figuurlijk toepassen. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je het hebt over materiële dingen zoals teveel kleding en schoenen in je kast. Of over ervaringen en herinneringen die je met je meedraagt.
Loslaten
Een andere manier van vasthouden suggereert niet zozeer dat je er vanaf kunt, dat je het weg moet doen maar dat een andere manier van er mee omgaan voldoende is.
Loslaten versus vasthouden
Het tegenovergestelde van loslaten is vasthouden. Vasthouden kun je doen door het krampachtig vast te houden of je kunt dat doen met een open hand waar het losjes in ligt.
Krampachtig vasthouden geeft zoals het woord het al zegt kramp, het kost energie. Het kost je aandacht, misschien wel zo zeer, dat er geen aandacht, geen ruimte is voor andere zaken.
Terwijl iets vasthouden met een open hand, dat suggereert iets van lichtheid en losheid. Je blijft er mee in verbinding zonder dat het veel aandacht of energie vraagt.
Veranderen door je er anders toe te verhouden
Loslaten als een andere manier van vasthouden geeft aan dat je je anders wilt verhouden tot dat waar je van af wilt. Dan;
Kan het gemakkelijker weggaan, van je hand afvallen of door de wind mee worden genomen….
kunnen andere invloeden er gemakkelijker op in werken en het veranderen….
dan kun je het gemakkelijker weggeven…..
Weggeven
Weggeven geldt voor materiële zaken maar net zo goed voor psychische, emotionele zaken. Weggeven van iets wat jou niet langer dient, aan een ander die er blij mee is, vind ik een bevredigende manier van weggeven. En je helpt jezelf hiermee. Je leest hier meer over in ‘Opgeruimd staat netjes’. Dat kan met spullen aan het goede doel, de weggeefwinkel of iemand in je vriendenkring.
Weggeven van psychisch emotionele zaken gaat natuurlijk in een ander vorm. Misschien is jouw gebeurtenis, een verhaal wat verteld of opgeschreven kan worden.
Of misschien wel moet worden omdat het zo belastend voor je is. Misschien schrijf je alleen voor jezelf. Maar er is een grote kans dat jouw verhaal delen iemand anders verder helpt. En het helpt jou om afstand te nemen en te ervaren dat je wel een verhaal hebt maar niet het verhaal bent. Wat helpt bij jouw helingsproces.
Wat de herfst zo mooi laat zien
Is dat niets hetzelfde blijft. Alles verandert. Bomen regelen van binnenuit dat de toevoer van voeding naar de bladeren stopt zodat ze afsterven. De wind helpt om de bladeren van de bomen te blazen. Een noodzakelijk opruimen om plaats te maken voor nieuwe bladeren in het voorjaar.
Wat je zo mooi aan de natuur kunt zien is dat het leven verandering is. De boom weet wat in de herfst ( en ieder seizoen) te doen.
Wij zijn deel van dezelfde natuur.
Ook ons leven is cyclisch.
Ook bij heftige, levensbepalende gebeurtenissen en ervaringen.
Wij zijn deel van de natuur.
Met de stroom mee; in lijn met Universele Principes
Alleen… in tegenstelling tot bomen kunnen wij door onze (onbewuste) mindset krampachtig vasthouden aan wat er gebeurd is.
Je kunt er voor kiezen om het ‘anders vast te houden’. Oftewel je anders te verhouden tot hetgeen zich heeft voorgedaan zodat de natuur z’n werk kan doen, in de tijd die er voor nodig is.
Dan leef je in lijn met de Universele Principes, je stroomt met het leven mee in plaats van er tegenin.
Josien Sneek/Ervaren Ambtenaren zegt
Mooi blog, Marieke! Rituelen kunnen goed helpen om de overgang te maken van de ene situatie naar de andere.
Marieke Gels zegt
Ja rituelen zijn een hele krachtige manier om het proces van loslaten te ondersteunen. Dank je wel Josien.