Het is Pasen; voor de één een christelijk feest, hoogtepunt van het kerkelijk jaar en voor de ander een lang weekend met lekker brunchen en natuurlijk eieren. Eieren verven, zoeken en eten.
Volgens cultuurtheoloog Frank Bosman zijn paaseieren een combinatie van voor-christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen. Het ei is een universeel symbool voor schepping, wedergeboorte en voor de kosmos waarbinnen al het geschapene leeft. Een ei heeft alles in zich.
Als een ei van buiten breekt, stopt het leven. Als het breekt van binnen, dan begint het leven. De beste dingen beginnen altijd vanuit binnen.
Ook wij zijn net als een ei: we hebben alles al in ons.
Ieder mens is als een ei vol potentie en mogelijkheden. Omdat te kunnen leven, zien en ervaren moet het ei gebroken worden. Dat kan van buitenaf en van binnenuit.
Geen omelet
Wat we niet willen is eindigen als een omelet. Op een harde manier gebroken worden van buitenaf. Door ziekte, burn-out, externe omstandigheden gebroken worden. Dan stopt als het ware je leven. Gelukkig kunnen we als mensen herstellen en groeien tot een vernieuwde versie van onszelf.
Zachter breken door
Zachter is om als een kuiken van binnenuit de eierschaal te breken zodat er leven is. Nieuw leven. Alles ontstaat van binnenuit. Een kuiken begint met een klein gaatje in de eierschaal en pas na verloop van tijd breekt de schaal zodat het kuiken er uit kan.
Dat gaat niet vanzelf het kuiken moet er moeite voor doen.
Wat mag er in jou nieuw leven tegemoet zien?
Wat dreigt jou tot een omelet te maken?
Ik wens je fijne Paasdagen met veel eieren. Wat mij betreft bij voorkeur van chocolade. 🐣🥚🍳
Geef een antwoord