De terrassen zijn weer open, je kunt weer naar de kapper en langzaam maar zeker zijn we weer in beweging aan het komen. De angst voorbij?
Er waren talloze beelden en verhalen die veel angst opriepen. Nu we enkele maanden verder zijn zakt de angst bij veel mensen. Maar is dat wel zo?
Enerzijds ja; de angst dat je zelf of één van je naasten ziek wordt is een heel eind gezakt.
En nee; heel veel mensen zijn angstig en hebben het niet door. Er is sprake van diffuse angst. Je kunt je vinger er niet precies op leggen, er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. En dat maakt het ook lastiger om met je angst om te gaan. Want waar moet je beginnen?
Ik ben niet bang of angstig maar ondertussen
- Reik je spontaan uit naar iemand en dan flitst door je heen… oh, nee niet doen.
- Blijf ik binnen zitten en wachten op een vaccin (er is geen vaccin wat garanties geeft)
- Heb ik moeite of word ik boos op mensen die losjes omgaan met de opgelegde maatregelen
- Kan ik nog steeds niet starten met mijn bedrijf.
- Moet ik afwachten of mijn werkgever z’n hoofd boven water kan houden
- Vraag ik me af gaat onze vakantie naar Griekenland door? En kan ik dan wel echt vakantie vieren?
- Wat denkt een ander- echt het is hooikoorts- als ik steeds nies?
- Zie je dagelijks dezelfde lijstjes met aantallen besmettingen e.d. en hoor je steeds dezelfde experts met dezelfde boodschap.
- Nodig ik alleen visite uit als ik buiten in de tuin kan zitten.
- Ik ontvang alleen bezoek als het van buitenaf niet zichtbaar is, want o wee, de buren (angst voor klikken).
Grote of kleine voorbeelden uit gesprekken met mensen in de afgelopen weken. Mensen benoemen het veelal niet als angst, maar het is het wel. Het is echter diffuus, niet zo duidelijk.
Diffuse angst heeft net als angst met een duidelijke aanleiding dezelfde ondermijnende werking.
Alleen diffuse angst is niet  zo gemakkelijk aan te wijzen. We hebben het niet eens door dat onder  wat we zeggen en doen of laten angst zit.
En denk nu niet dit gaat niet over mij; we hebben er allemaal in meer of mindere mate last van . En natuurlijk uitzonderingen daar gelaten.
Angst= energie
Angst- of je het nu bewust bent of niet is een emotie met energie. Energie die gevoeld wil worden. Energie die zich naar binnen of naar buiten richt.
Energie die zich naar binnen richt kan zich uiten in psycho-somatische klachten, slecht slapen en depressiviteit.
Angst die zich naar buiten richt doet zich voor als boosheid. Zoals een vriendin van mij gemakkelijk kan zeggen dat ze heel boos is over de Coronatoestand, de maatregelen, het beleid, de media. Wat ze niet of nauwelijks kan toegeven is dat ze bang is. Bang voor de onderliggende agenda, bang voor het inleveren van persoonlijke vrijheid, bang voor verplicht vaccineren.
Angst is…
- Angst is een slechte raadgever: je IQ zakt meerdere punten waardoor je dommere besluiten neemt.
- Angst ondermijnt je weerstand; je wordt vatbaarder voor ziekte en stress.
- Angst sluit je creativiteit af. Je komt tot stilstand, redeneert in cirkeltjes, denkt in doemscenario’s en kijken naar wat er wél kan is een brug te ver.
De angst voorbij
Laat je niet bang maken voor/door angst. Angst is een uitnodiging om te leren, te groeien om jezelf  beter te leren kennen.
Wat zit er onder of achter die angst? Met die informatie kun je stappen zetten. Met moed kun je dan je angst voelen en toch doen. LEVEN=het meervoud van LEF hebben…… (Quote van Loesje)
Angst wil gevoeld worden. Onderdrukte angst kost levensenergie en wordt ergens in je lichaam opgeslagen.
Wat kun jezelf doen?
Je kunt heel veel zelf doen om diffuse angst te verminderen of los te laten. Kennis helpt, je verhaal kunnen delen helpt, in en, en denken helpt als ook je focus verleggen en specifieke fysieke oefeningen om opgeslagen angst in je lichaam los te laten.
Er is zoveel wat je kunt doen en de meeste mensen weten dit niet. Het onderkennen van diffuse angst- gecreëerd door de hele Corona situatie is een eerste stap, de tweede stap is om er iets aan te doen.
Zo ontstond het idee om hier binnenkort een dag over te organiseren. Praktisch ‘beren en leeuwen temmen’.
Geen praten over de angst maar concreet aan de slag met dat wat er is. Angst loslaten en verminderen door verschillende praktische oefeningen.
Ervaren welke manier voor jou het beste werkt zodat je meer kunt ontspannen, je weerstand verbetert, slimmer en meer ontspannen kunt leven en werken!
De (voorlopige) datum is 3 juli, je hoort er binnenkort meer over.
Hi Marieke
Herkenbaar sommige voorbeelden die je geeft.
Te veel angst lijkt mij ook niet gezond en belemmerd ons in ons doen en laten.
Toch denk ik ook dat angst of bang zijn ons ook alert houdt en ons waarschuwt. Ik denk dat de manier waarop we omgaan met onze angst heel belangrijk is.
Ik zie ook mensen om mij heen die doorslaan in de angst en dan is het fijn daar bewust van te worden en je gevoel niet de overhand te laten nemen.
Wanneer weet je dat je teveel in je angst zit?
Groet Jeanine
Dank je wel Jeanine voor je reactie. Mooie vraag wanneer weet je dat je teveel in je angst zit? Als je geleefd wordt door je angst. Als je bang bent en blijft zonder een directe,concrete aanleiding.Als je kwaliteit van leven achteruit gaat (en dat kun je aan tal van zaken merken). Het is alsof je leeft met een alarm wat af blijft gaan. Je blijft in de stress schieten terwijl je huis al is leeggehaald (ook figuurlijk gesproken). Angst heeft zeker z’n nut. Iedere emotie geeft je informatie en energie. Door het onderzoeken van je angst- aanleiding- realiteit- speelt er echt gevaar-speelt het nu? enz krijg je zicht op zit je teveel in je angst.
Interessant blog, Marieke, en eens met wat je zegt over dat er angst zit onder boosheid – maar degene die boos is, kan dat meestal niet toegeven. We doen best veel om onze angst maar niet te hoeven voelen (afleiden, bezig zijn, veel praten over andere dingen, en ook boos zijn op van alles en nog wat). Goed om dat te benoemen, hopelijk gaan mensen dan wat meer ervaren wat er nou precies is, en kijken hoe ze zich daarmee kunnen verhouden.
Groetje, Wilma
Dank je wel Wilma. Ik hoop het ook dat er meer bewustzijn op komt om zo aan de angst voorbij te komen. Groet, Marieke